Zoek & boek
Prachtige natuur met vulkanen, duinen en pijnboombossen

Natuur op Gran Canaria

 • 365 dagen per jaar zon
 • Prachtige stranden
 • Een perfecte ligging aan zee
 • Slechts een paar uur vliegen

Op Gran Canaria weet de natuur je iedere keer te verrassen

Dat het eiland een heerlijk zonbestemming is, zal geen nieuws voor je heten. Maar wist je dat Gran Canaria ook meer dan genoeg bezienswaardigheden op het gebied van natuur telt? Mede dankzij de vulkanische oorsprong wordt het eiland gekenmerkt door de vele contrasten. Bijna de helft van het gebied wordt officieel beschermd. Een bezoek aan een natuurpark op Gran Canaria mag dan ook eigenlijk niet aan je to-do lijstje ontbreken. Welke natuurgebied op Gran Canaria je absoluut niet mag overslaan en wat er zoal te zien is? Je leest het hieronder.

natuur op gran canaria
Zandduinen maspalomas

Elk natuurgebied op Gran Canaria zijn eigen karakter

Er wordt wel eens gezegd dat Gran Canaria een klein continent op zich is. Dit omdat je er van de meest uiteenlopende landschappen kunt genieten. Zo doen de Duinen van Maspalomas je denken dat je in de Sahara bent beland, begeef je je in de bossen van het noorden in een groene oase en doorkruis je in het midden van het eiland weer een woest aandoend berggebied. Alhoewel de temperatuur op het eiland het hele jaar door aangenaam is, bestaan er regionaal -vooral in de wintermaanden- behoorlijke verschillen. Elke natuurpark op Gran Canaria is dan ook weer anders.

Ik wil meer weten over

Pico de las Nieves

De natuur van Gran Canaria: het noorden versus het zuiden

Ondanks de grote diversiteit van het eiland, maakt men vaak vooral het onderscheid tussen het droge, soms woestijnachtig aandoende zuiden en het groene noorden. Ben je op zoek naar het ongerepte Gran Canaria? Dan zal een natuurgebied op Gran Canaria in het noorden je het meest kunnen bekoren. Het is daar mede door het klimaat (een wat lagere temperatuur en meer regen) een stuk groener. Bovendien tref je er geen hoogbouw zoals aan de toeristische zuidkust. De tweesplitsing is het grootst in de wintermaanden.

Welk natuurpark op Gran Canaria is de moeite van het bezoeken waard?

Het beste antwoord op deze vraag is natuurlijk: allemaal. Ieder gebied heeft weer zijn eigen charme en uniciteit. Het bekendste stukje natuur van Gran Canaria zijn de Duinen van Maspalomas. Dit natuurreservaat beslaat slechts vijf km2 en bestaat grotendeels uit zandduinen, maar heeft ook een lagune en een palmbomenbos. Wandelen mag er op de uitgezette wandelpaden. Behalve dit gebied zou je ook zeker Pico de las Nieves moeten bezoeken, een berg die met zijn 1949 meter niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een hoogtepunt is.

En wat te denken van Roque Nublo? Deze vulkanische wolkenrots ligt meer dan 1800 meter boven de zeespiegel. Hier voelt het alsof je je in een compleet andere wereld bevindt. De toppen van de dennenbomen steken door het wolkendek heen en daarboven geniet je van uitzicht op het berglandschap. Op heldere dagen kun je zelfs het naastgelegen eiland Tenerife bewonderen.

De vulkanische oorsprong van het eiland ontdekken

Wil je meer weten over het vulkanische verleden van het eiland? Dan behoort Bandama voor jou op Gran Canaria tot de bezienswaardigheden in de natuur die je niet wilt overslaan. Bandama is een uitgedoofde vulkaankrater met een doorsnede van maar liefst een kilometer. De krater is 200 meter diep en werd ongeveer vijf miljoen jaar geleden gevormd. Al wandelend afdalen in de krater is mogelijk, maar wordt alleen geadviseerd wanneer je een ervaren wandelaar bent. Je krijgt namelijk te maken met een daling van maar liefst 18 procent. Maak je de wandeling, dan kom je onderweg langs grotten die oude dorpelingen gebruikten om o.a. hun graan te bewaren.

Ook deze gebieden behoren tot de mooiste natuur van Gran Canaria

Om het lijstje met de mooiste bezienswaardigheden in de natuur van Gran Canaria af te maken, moeten ook deze natuurgebieden worden genoemd:

 • Het stuwmeer van Las Ninas
 • Parque Natural de Tamadaba; een van de parken die het minst door mensen is aangetast
 • Natuurmonument Barranco de Guayadeque
 • Azuaje
 • Fatage
 • Los Tilos de Moya
 • Reserva Natural Integral de Inagua

De flora van Gran Canaria

De natuur op Gran Canaria is onvoorstelbaar. Wist je dat het eiland maar liefst 1700 planten- en boomsoorten telt? Bijna 500 daarvan zijn endemisch, wat betekent dat ze uitsluitend op dit eiland voorkomen. Sommige van die endemische soorten komen zelfs op maar één plek op het eiland voor. Houd je ogen dus goed open wanneer je in Gran Canaria een natuurpark bezoekt! De variëteit in flora is te verklaren door de geïsoleerde ligging van de archipel, waardoor je er soorten treft die al enkele miljoenen jaren elders niet meer voorkomen. Hoogtepunten zijn bijvoorbeeld de laurisilva bossen, verschillende soorten Opuntia’s (schijfcactussen) en de Drakenbloedboom.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Vliegtickets Gran Canaria

Auto Huren Gran Canaria

Excursies Gran Canaria

Meer weten over Gran Canaria?

Esther helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op het eiland of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste weer hebt op Gran Canaria?

Esther Gran Canaria expert
 • 365 dagen per jaar zon
 • Prachtige stranden
 • Een perfecte ligging aan zee
 • Slechts een paar uur vliegen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod op Gran Canaria voor je…