Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod op Gran Canaria voor je…
Traditionele streekgerechten uit Gran Canaria die je móet hebben geproefd
Gran Canaria heeft zijn geheel eigen eetcultuur, en kent de lekkerste ambachtelijk bereide streekgerechten waar je je vingers bij af likt. Dat is alleen al een goede reden om op vakantie te gaan naar dit geweldige eiland. Heerlijke geuren en smaken komen op je af wanneer je door de smalle straatjes van kleine dorpjes en stadjes loopt, of langs het strand slentert. Op Gran Canaria zijn tal van mogelijkheden om lekker te eten en drinken, en om van de lokale keuken te proeven hoeft je alleen je neus te volgen. De volgende traditionele gerechten moet je hoe dan ook hebben geprobeerd:
Papas Arugadas
Papas Arugadas betekent niks anders dan gerimpelde aardappelen, en de aardappelen verdienen deze naam doordat ze verrimpelen wanneer ze in te zout water worden gekookt. Vaak worden de nieuwe aardappelen gekruid met een pikante saus, genaamd mojo, waarvan de ingrediënten variëren van keuken tot keuken. Maar altijd bevatten ze komijn, knoflook en paprika. In Gran Canaria kun je eigenlijk in ieder restaurant Papas Arugadas eten; ze vormen namelijk meestal het hoofdbestanddeel van een maaltijd, of ze worden als bijgerecht geserveerd. Lekker, smaakvol en vullend!
Pescados (vis)
Omdat Gran Canaria een eiland is, mogen heerlijke vis en zeevruchten in de keuken niet ontbreken. En deze zijn verser dan vers, en komen rechtstreeks uit de zee. Ben je een visliefhebber dan is Gran Canaria voor jou echt een walhalla! Probeer bijvoorbeeld pulpo (octopus), Vieja (een papegaaivis met een bijzondere smaak die veel voorkomt in de wateren van Gran Canaria), witte tandbaars, gegrilde limpet en overheerlijke gegrilde sardinas (sardientjes). Beetje goede olijfolie, peper en zout en citroensap er overheen, en je maaltijd kan niet meer stuk!
Gofio
Canariërs beweren dat het komt door de Gofio dat ze zo groot en sterk zijn, en dit typische goedje kan door hen ook niet worden weggedacht in het dagelijkse leven. Het is niet echt een gerecht op zich, maar simpelweg geroosterd maïsmeel, welke wordt toegevoegd aan tal van gerechten, om het meer bite en smaak te geven. Ook in toetjes vind je bijna altijd Gofio terug, in de vorm van ijs of mousse, en het wordt vaak toegevoegd aan een glas melk voor een goede gezondheid. Het proberen waard toch?
Ropa Vieja
Letterlijk vertaalt betekend dit heerlijke stoofgerecht “Oude Kleren”, en bestaat voornamelijk uit kikkererwten, rundvlees, kip, knoflook, ui, rode paprika en witte wijn. Deze stoofpot wordt heel langzaam gegaard, en overal wordt het weer op een net iets andere manier bereid. Als je de Ropa Vieja dus meerdere malen eet wanneer je op Gran Canaria bent, zul je zien dat het overal wat anders smaakt. Op sommige plekken kun je Ropa Vieja ook in vegetarische vorm krijgen, maar meestal moet je het gewoon doen met lekker, mals vlees. Een heerlijk rijk gerecht waar je de hele avond op kunt teren.
Quesos (kaas)
Gran Canaria is een waar paradijs voor kaasliefhebbers, want op het eiland worden veel soorten kaas geproduceerd die bijna overal verkrijgbaar zijn. In het zuiden van Gran Canaria produceert men meer geitenkaas, terwijl in het noorden meer schapenkaas wordt gemaakt. Koemelkkaas komt iets minder vaak voor, omdat er weinig koeien op het eiland leven. Een van de meest bekende en gegeten kaassoort van Gran Canaria is de Queso de Flor, oftewel Bloemenkaas. Deze unieke kaas wordt gemaakt van distelbloem in plaats van stremsel, en wordt alleen in de winter geproduceerd. Heerlijk als tapa bij een lekker glas volle, rode wijn uit de streek.
Bienmesabe
De letterlijke vertaling van Bienmesabe is: “Het smaakt me goed”, maar dat kan natuurlijk van alles en nog wat zijn. Specifiek gezegd is Bienmesabe een suikerpasta die gemaakt wordt met lokale Canarische amandelen, eieren, suiker en citroen. Net als Gofio is Bienmesabe dus niet echt een gerecht op zichzelf, maar wordt ook dit goedje gebruikt op verschillende manieren en in tal van gerechten toegevoegd. Het wordt veel gegeten op toast bij het ontbijt, en verwerkt in veel nagerechten. Voor de echte zoetekauwen is het hemels!
Chorizo de Teror
Chorizo de Teror is een soort Canarische worst, die door restaurants steeds vaker aan gerechten wordt toegevoegd. Bijvoorbeeld bij de overheerlijke huevos rotos (gebroken eieren). Teror’s chorizo is intens van smaak en bestaat uit paprika, zout, witte wijn, kruiden, knoflook, varkensspek en mager vlees. Er bestaan verschillende soorten Chorizo de Teror, en allemaal worden ze ambachtelijk bereid. Hierdoor is geen één worst hetzelfde. De unieke textuur en de zachtheid van de Chorizo maakt dat het veel wordt gegeten, door zowel locals als toeristen.
Polvito Uruguayo
Een heerlijk zoet dessert, welke erg beroemd is in Gran Canaria, is Polvito Uruguayo. Het bevat dulce de leche (oorspronkelijk een soort Argentijnse karamel gemaakt van gecondenseerde melk), koekjes, room en Moya meringue (meringue uit de Gran Canarische stad Moya). Polvio is zeer gevaarlijk voor de gezondheid; na één hap wil je alsmaar meer! Het is een heel rijk dessert, dus zorg er altijd voor dat je niet té veel eet voordat je je erop stort. Het zou zonde zijn als je geen trek meer zou hebben natuurlijk…
Wijn
Afsluitend moeten echt nog even de heerlijke wijnen van Gran Canaria worden genoemd. Alle streekgerechten die je op het eiland eet worden namelijk nóg lekkerder wanneer ze worden vergezeld van een goed glas Canarische wijn. De rijke vulkanische bodems op het eiland en het wisselende weer geven de wijnen van Gran Canaria een intense smaak, met tonen van fruit, mineralen, en een lange afdronk. Er wordt door wijnmakerijen de laatste jaren nog meer geïnvesteerd in nieuwe wijngaarden en apparatuur, wat resulteert in groeiend aantal witte en rode wijnen van topkwaliteit. Proost!
Loopt het water je al in de mond? Plan dan snel een bezoek aan Gran Canaria, en ontdek zijn heerlijke, veelzijdige eetcultuur. Buon Apetit!