Zoek & boek

Dit zijn de mooiste plekken van Gran Canaria

Gran Canaria is met zijn uitgestrekte zandstranden, bergformaties en idyllische dorpjes hét eiland waar je alle ingrediënten voor een geslaagde zonvakantie vindt. Alhoewel het misschien bekendstaat om zijn drukke badplaatsen, zijn er ook genoeg authentieke, leuke plaatsen op Gran Canaria. Ben je een ondernemende reiziger, dan zit je hier helemaal goed. De leukste plekken van Gran Canaria zijn met een huurauto probleemloos te bereiken. Zo ontdek je ook in een korte tijd alles wat het eiland je te bieden heeft. Om je alvast op weg te helpen, zetten wij de mooiste plekjes van Gran Canaria voor jou op een rijtje.

De Duinen van Maspalomas

De Duinen van Maspalomas liggen in het zuiden van het eiland, precies tussen Maspalomas en Playa del Inglés in. Dit bijzondere natuurverschijnsel geeft je het gevoel dat je je midden in de Sahara bevindt. Na een aardbeving in 1755 en de tsunami die daarop volgde, ontstond dit duingebied. De tsunami zorgde ervoor dat een grote hoeveelheid zand op het eiland werd geworpen en nog steeds wordt zand onophoudelijk met de noordoostenwind meegebracht. Je kunt de Duinen van Maspalomas behalve te voet ook per kameel ontdekken: een ervaring die je nooit meer vergeet!

Caldera de Bandama

De Duinen van Maspalomas staan volgens de meeste bezoekers met stip op nummer één in het lijstje van mooiste plekjes op Gran Canaria. De Caldera de Bandama wordt direct daarna genoemd. Duizend jaar geleden stortte de vulkaan Pico de Bandama in en kwam in permanente rusttoestand. Zo ontstond ook deze krater, de Caldera de Bandama. Hij is maar liefst 200 meter diep en heeft een doorsnee van maar liefst een kilometer. Wandelen kan om én in de krater. Vanaf het observatieplatform geniet je van een adembenemend uitzicht op een groot deel van het eiland.

Mogan en Puerto de Mogan

Puerto de Mogan is het authentieke haventje van het schilderachtige vissersdorpje Mogan, dat ook wel bekendstaat als ‘het Venetië van de Canarische eilanden’. Het is gelegen in een vallei aan de zuidkust van het eiland en behoort, mede dankzij de witgekalkte vissershuisjes en de vele grachtjes tot de mooiste plekken van Gran Canaria. Via kleine bruggetjes steek je het water over. De grachten verbinden ook de vissershaven en de jachthaven met elkaar. Je bezoek aan dit dorpje kun je combineren met een verfrissende duik. Het strand ligt dankzij zijn cirkelvorm geheel beschut.

Roque Nublo

Tot de bijzonderste en leukste plekken van Gran Canaria behoort ook zeker Roque Nublo, die hét symbool van het eiland is. De rechtop staande rots bevindt zich op een heuvel, waardoor hij zelfs in het imposante landschap dat hem omringt, weet op te vallen. De monoliet ligt vlak bij het dorpje Tejeda en wordt als een van de mooiste rotsformaties ter wereld gezien. Hij heeft een hoogte van 67 meter. De rots en het landschap eromheen zijn sinds 1987 beschermd natuurgebied en nodigen uit tot adembenemende wandelingen.

Hoofdstad Las Palmas

Denk je aan authenticiteit, dan denk je wellicht niet direct aan de hoofdstad. Toch behoort ook Las Palmas, dat in 1478 werd opgericht, tot de leuke plaatsen van Gran Canaria. De Spanjaarden kregen in dat jaar het eiland in handen. Zelfs ontdekkingsreiziger Columbus heeft de stad meermaals bezocht, als tussenstop tijdens zijn reizen van en naar Amerika. Ook al behoort Las Palmas tot de leuke plaatsen van Gran Canaria, wees erop voorbereid dat het er doorgaans erg druk is.

Bezienswaardigheden in Las Palmas

De hoofdstad van Gran Canaria laat zich prima lenen voor een ontspannen wandeling, een hapje en een drankje. Maar voor wie meer wil, is er voldoende cultuur en historie te ontdekken. Die vind je vooral in de oudste wijk, Vegueta, die direct na de verovering door de Spanjaarden werd opgericht. In deze wijk, die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is de Santa Ana kathedraal een must-see. Hetzelfde geldt voor het Columbus museum, Casa de Colon. In het Museo Canario leer je alles over de eerste bewoners van het eiland.

Pico de las Nieves: een van de leukste plekken van Gran Canaria en tevens de hoogste!

Pico de las Nieves is 1949 meter hoge berg die precies in het midden van het eiland ligt. Net als de andere bergformaties op Gran Canaria werd ook deze door vulkanische activiteit gevormd. Een wandeling naar de top trakteert je op een bijzonder op de El Teide van het naastgelegen Tenerife, wat het hoogste punt van heel Spanje is. Onderweg kom je langs diverse uitzichtpunten, die mirador worden genoemd. Vooral Mirador del Pico de Los Pozos de las Nieves is de moeite waard: deze geeft je een 360 graden uitzicht over heel Gran Canaria.

Puerto de las Nieves

Puerto de las Nieves is een pittoresk vissersdorpje aan de noordoostkust van Gran Canaria. De afgelopen jaren is deze plek steeds populairder geworden, waardoor deze een vernoeming in de lijst met mooiste plekjes van Gran Canaria zeker waard is. Vooral de promenade Paseo de los Poetas, waar talrijke ambachtelijke winkeltjes en visrestaurants zijn gevestigd, ademt charme uit. Het plaatsje telt twee zwarte kiezelstranden. Vanuit Puerto de las Nieves vertrekt ook de ferry naar Tenerife.

Teror: ondanks zijn naam een van de mooiste plekjes van Gran Canaria

Veel van de statige huizen in het authentieke Teror hebben houten balkons, die vroeger kenmerkend waren voor de woningen op dit eiland. Het leven lijkt zich hier in slow motion af te spelen; laat je door die vibe meenemen en neem ook eens de tijd voor een vers kopje koffie op het plein. In Teror zou ook de Heilige Maagd Maria zijn verschenen. Het beeld dat in de vijftiende eeuw van haar werd vervaardigd, is dan ook een bijzonder element van dit dorpje in het groene noorden.

Tufia en het strand van Tufia

De laatste in deze lijst van mooiste plekken van Gran Canaria is Tufia, een klein plaatsje in het oosten van het eiland. De witte huisjes vormen een bijzonder contrast met het zwarte lavastrand. Op deze authentieke plek zijn nauwelijks toeristen te bekennen, wat het een nog fijnere plek maakt om tot ontspanning te komen. Wil je er zwemmen? Zorg dan zelf voor voldoende spullen, want de faciliteiten zijn hier op zijn zachtst gezegd beperkt. Tufia behoort overigens tot de meest geliefde duikspots van heel Gran Canaria.

Danny Bijl
dawda
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

dierentuin Gran Canaria

Een gezellig én educatief uitstapje: de dierentuin van Gran Canaria

Gran Canaria is een eiland dat veel meer te bieden heeft dan alleen zon, zee en...
Actieve vakantie Gran Canaria

Een actieve vakantie op Gran Canaria

Wanneer je op vakantie gaat naar Gran Canaria kun je er van op aan dat je...
Papas Arugadas Traditionele gerechten gran canaria

Traditionele streekgerechten uit Gran Canaria die je móet hebben geproefd

Gran Canaria heeft zijn geheel eigen eetcultuur, en kent de lekkerste ambachtelijk bereide streekgerechten waar je...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod op Gran Canaria voor je…