Zoek & boek
Vulkaan Gran Canaria

Pico de Bandama

  • 365 dagen per jaar zon
  • Prachtige stranden
  • Een perfecte ligging aan zee
  • Slechts een paar uur vliegen
De jongste uitgedoofde vulkaan van Gran Canaria

Alles over Pico de Bandama

De Pico de Bandama is de 569 meter hoge berg die de piek vormt van de Caldera de Bandama. Deze vulkanische krater heeft een diepte van 200 meter en een diameter van maar liefst een kilometer. Ondanks de redelijk beperkte hoogte van de Pico de Bandama word je vanaf het observatieplatform op de top op behoorlijk adembenemende uitzichten getrakteerd, zowel op het noorden, oosten als westen van het eiland. Bij helder weer zie je zelfs het buureiland Fuerteventura liggen. De Pico de Bandama is de jongste kegelvormige vulkaan van het eiland.

Alles over Pico de Bandama
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Gran Canaria

Vakantiediscounter Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
De Jong Intra Bekijk prijs
Eliza was here Bekijk prijs
Pico-de-Bandama-gran-canaria-768x384

De levensloop van de vulkaan

Het gebied waarin de Pico de Bandama is gelegen, ontwikkelde zich al vijf miljoen jaar geleden. De vulkaan zelf nam 2000 jaar geleden alsmaar aan kracht toe, waardoor zijn rotsen aan stabiliteit inboetten. Hierdoor stortte de berg uiteindelijk 1000 jaar geleden in, waarna de vulkaan in rusttoestand terechtkwam. Zo ontstond de krater, Caldera de Bandama. De krater is ruim 200 meter diep en zijn kraterrand heeft een hoogte van 574 meter. De vruchtbare grond werd door de oude bewoners gebruikt voor het verbouwen van vooral graan en druiven. Een gebied van meer dan alleen geologische waarde.

Ik wil meer weten over

Pico de las Nieves

De verrassingen op de bodem van de Caldera de Bandama

De Pico de Bandama en de Caldera de Bandama danken hun naam aan een Nederlandse wijnkoopman uit de zestiende eeuw, die op het idee kwam om in de krater een wijngaard te beginnen. De vruchtbare vulkanische grond liet zich daar namelijk prima voor lenen. Maak je de wandeling naar de bodem van de krater, dan doen de restanten van de wijnperserij die je er treft daar nog aan herinneren. Ook staat er op de bodem nog een boerenhuisje. In het dal groeien dadelpalmen en eucalyptusbomen die het bijzondere plaatje helemaal afmaken.

Wandelen rond de berg en de krater

De Pico de Bandama en het gebied eromheen lenen zich bij uitstek voor indrukwekkende wandelingen. Rond de krater kun je drie verschillende routes lopen; één naar de Pico de Bandama (1 tot 1,5 uur), één naar de bodem van de krater (1,5 tot 2 uur) en één langs de kraterrand (1 tot 1,5 uur). Die laatste wandeling leidt je langs de rand van de krater. Heb je hoogtevrees, begin dan zeker niet aan deze tocht. Ook voor kinderen is deze wandeling niet geschikt. Door een professionele gids begeleide wandelingen zijn ook mogelijk.

Praktische informatie

Je vindt de Pico de Bandama op 20 minuten rijden van de hoofdstad van Gran Canaria. Voor het betreden van dit gebied en het beklimmen van de berg hoeft geen entree te worden betaald. Wel sluit de toegangspoort tot de Pico de Bandama aan het begin van de avond. Na zonsondergang is het logischerwijs niet mogelijk om hier te wandelen. Zet je koers richting de Pico de Bandama en de krater, neem dan voldoende water en eventueel wat te eten mee. Er zijn namelijk geen horecavoorzieningen aanwezig. Houd qua kleding rekening met de sterke wind die er kan staan.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Gran Canaria?

Esther helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op het eiland of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste weer hebt op Gran Canaria?

Esther Gran Canaria expert
  • 365 dagen per jaar zon
  • Prachtige stranden
  • Een perfecte ligging aan zee
  • Slechts een paar uur vliegen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod op Gran Canaria voor je…