Galdar in Gran Canaria

spanje

Gáldar, een van de archeologische hoofdsteden van Gran Canaria

Gáldar op Gran Canaria is een plek van grote archeologische waarde. Je vindt hem tussen de kale vulkaanheuvels in het ruige noorden van het eiland. Gáldar heette vroeger Agaldar en was de hoofdstad van het koninkrijk Guanartematos, een van de twee oorspronkelijke Canarische stammen die het eiland bewoonden voordat deze door de Spanjaarden werden bezet. Veel straten in de stad verwijzen nog naar dit verleden, maar met een bezoek aan een van de prehistorische overblijfselen gaat de historie pas echt leven. Er zijn verschillende archeologische vindplaatsen die je als cultuurliefhebber zeker wilt zien.

De Cueva Pintada als hoogtepunt van Gáldar

De Cueva Pintada is een grot in Gáldar op Gran Canaria die volgens archeologen ongeveer tweeduizend jaar geleden werd beschilderd. De grot werd door mensen uitgehouwen en vervolgens beschilderd. De schilderingen bettreffen geometrische patronen in de kleuren wit, zwart en roodbruin. Het grottenstelsel werd in 1873 ontdekt, maar pas een eeuw later opengesteld voor publiek. Cueva Pintada is deel van een archeologisch park en kan in het hoogseizoen van dinsdag tot en met zaterdag tussen 09.30 en 19.00 worden bezocht en op zondag van 11.00 tot 19.00. Voor volwassenen kost een kaartje €6,-.

Necrópolis la Guancha

Maar bij Cueva Pintada houden de archeologische overblijfselen van Gáldar niet op. Behalve de grot zijn er nog andere vindplaatsen van belang, zoals de Necrópolis la Guanca vlak buiten het dorp: de grootste necropolis van de Spaanse archipel, daterend uit de pre-Spaanse tijd. De 42 graftombes uit de elfde eeuw, die vervaardigd werden uit lavablokken, waren voor de adel bedoeld. Op het eerste gezicht lijkt het niet veel meer dan cirkelvormige stapels stenen, maar na een bezoek aan deze vindplaats weet je beter. Bezoek is gratis, maar je moet vooraf bellen om een afspraak te maken.

Overige bezienswaardigheden in Gáldar op Gran Canaria

Ben je uitgekeken bij de archeologische vindplaatsen? Neem dan een kijkje op het schaduwrijke plein van Gáldar (Plaza de Santiago), waar je niet alleen het oude stadhuis Casas Consistoriales treft, maar ook de drie eeuwen geleden geplante drakenboom. Het is de oudste drakenboom van het eiland. De Canarische volken gebruikten het sap ervan voor medicinale doeleinden. Ook gebruikten ze het hout van de boom om opbergplaatsen voor gebalsemde lichamen te vervaardigen. Kunstliefhebbers bezoeken in Gáldar op Gran Canaria het museumpje op Calle Drago, waar kunst van voormalig dorpsbewoner Antonio Padrón te bewonderen is.

Wat je ook nog wilt weten

Gáldar bereik je vanuit hoofdstad Las Palmas via de GC-2. De twee plaatsen liggen op een afstand van 27 kilometer van elkaar verwijderd. Gáldar op Gran Canaria is hoog gelegen, op zo’n 1700 meter, waardoor het belangrijk is om kleding te dragen die je warm genoeg houdt. Zeker in de wintermaanden kan het in Gáldar behoorlijk koud worden. Breng, behalve aan de historische bezienswaardigheden, ook een bezoek aan Mercado de Gáldar. Hier ben je aan het goede adres voor lokaal verbouwde groenten en fruit. Vooral de bananen en zoete rode ui zijn hier befaamd.

Het weer op Gran Canaria

Advertentie


Handige reistips & deals

Traditionele streekgerechten uit Gran Canaria die je móet hebben geproefd

Gran Canaria heeft zijn geheel eigen eetcultuur, en kent de lekkerste ambachtelijk bereide streekgerechten waar je je vingers bij af likt. Dat is alleen al een ...

Een actieve vakantie op Gran Canaria

Wanneer je op vakantie gaat naar Gran Canaria kun je er van op aan dat je een veelzijdig verblijf tegemoet gaat. Want buiten heerlijk luieren op stranden en het...