Zoek & boek
Stad in het noordwesten van Gran Canaria

Gáldar in Gran Canaria

  • 365 dagen per jaar zon
  • Prachtige stranden
  • Een perfecte ligging aan zee
  • Slechts een paar uur vliegen
Een van de archeologische hoofdsteden van Gran Canaria

Alles over Gáldar

Gáldar op Gran Canaria is een plek van grote archeologische waarde. Je vindt hem tussen de kale vulkaanheuvels in het ruige noorden van het eiland. Gáldar heette vroeger Agaldar en was de hoofdstad van het koninkrijk Guanartematos, een van de twee oorspronkelijke Canarische stammen die het eiland bewoonden voordat deze door de Spanjaarden werden bezet. Veel straten in de stad verwijzen nog naar dit verleden, maar met een bezoek aan een van de prehistorische overblijfselen gaat de historie pas echt leven. Er zijn verschillende archeologische vindplaatsen die je als cultuurliefhebber zeker wilt zien.

galdar centrum gran canaria
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Gran Canaria

Vakantiediscounter Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
De Jong Intra Bekijk prijs
Eliza was here Bekijk prijs
Cueva Pintada

De Cueva Pintada als hoogtepunt van Gáldar

De Cueva Pintada is een grot in Gáldar op Gran Canaria die volgens archeologen ongeveer tweeduizend jaar geleden werd beschilderd. De grot werd door mensen uitgehouwen en vervolgens beschilderd. De schilderingen bettreffen geometrische patronen in de kleuren wit, zwart en roodbruin. Het grottenstelsel werd in 1873 ontdekt, maar pas een eeuw later opengesteld voor publiek. Cueva Pintada is deel van een archeologisch park en kan in het hoogseizoen van dinsdag tot en met zaterdag tussen 09.30 en 19.00 worden bezocht en op zondag van 11.00 tot 19.00. Voor volwassenen kost een kaartje €6,-.

Ik wil meer weten over

Pico de las Nieves

NecrĂłpolis la Guancha

Maar bij Cueva Pintada houden de archeologische overblijfselen van Gáldar niet op. Behalve de grot zijn er nog andere vindplaatsen van belang, zoals de Necrópolis la Guanca vlak buiten het dorp: de grootste necropolis van de Spaanse archipel, daterend uit de pre-Spaanse tijd. De 42 graftombes uit de elfde eeuw, die vervaardigd werden uit lavablokken, waren voor de adel bedoeld. Op het eerste gezicht lijkt het niet veel meer dan cirkelvormige stapels stenen, maar na een bezoek aan deze vindplaats weet je beter. Bezoek is gratis, maar je moet vooraf bellen om een afspraak te maken.

Overige bezienswaardigheden in Gáldar op Gran Canaria

Ben je uitgekeken bij de archeologische vindplaatsen? Neem dan een kijkje op het schaduwrijke plein van Gáldar (Plaza de Santiago), waar je niet alleen het oude stadhuis Casas Consistoriales treft, maar ook de drie eeuwen geleden geplante drakenboom. Het is de oudste drakenboom van het eiland. De Canarische volken gebruikten het sap ervan voor medicinale doeleinden. Ook gebruikten ze het hout van de boom om opbergplaatsen voor gebalsemde lichamen te vervaardigen. Kunstliefhebbers bezoeken in Gáldar op Gran Canaria het museumpje op Calle Drago, waar kunst van voormalig dorpsbewoner Antonio Padrón te bewonderen is.

Wat je ook nog wilt weten

Gáldar bereik je vanuit hoofdstad Las Palmas via de GC-2. De twee plaatsen liggen op een afstand van 27 kilometer van elkaar verwijderd. Gáldar op Gran Canaria is hoog gelegen, op zo’n 1700 meter, waardoor het belangrijk is om kleding te dragen die je warm genoeg houdt. Zeker in de wintermaanden kan het in Gáldar behoorlijk koud worden. Breng, behalve aan de historische bezienswaardigheden, ook een bezoek aan Mercado de Gáldar. Hier ben je aan het goede adres voor lokaal verbouwde groenten en fruit. Vooral de bananen en zoete rode ui zijn hier befaamd.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Gran Canaria?

Esther helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op het eiland of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste weer hebt op Gran Canaria?

Esther Gran Canaria expert
  • 365 dagen per jaar zon
  • Prachtige stranden
  • Een perfecte ligging aan zee
  • Slechts een paar uur vliegen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod op Gran Canaria voor je…