Duinen van Maspalomas

Duinen van Maspalomas

spanje

Het woestijngevoel ervaren in de Duinen van Maspalomas in Gran Canaria

Gran Canaria is dé bestemming voor een zon-, zee- en strandvakantie. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, valt er voor de liefhebbers van cultuur en natuur echter ook genoeg te beleven. Van alle mogelijkheden die avontuurlijke vakantiegangers tot hun beschikking hebben, staan de zandduinen van Gran Canaria met stip bovenaan het lijstje. Het vijf vierkante kilometer tellende natuurgebied trekt jaarlijks duizenden toeristen. Tijdens een wandeling door de duinen van Maspalomas waan je jezelf haast in de Sahara.

Hoe zijn de zandduinen van Gran Canaria ontstaan?

De wereldberoemde zandduinen van Gran Canaria ontstonden in 1755. Er vond toen een grote aardbeving plaats in dit gebied, waarna een tsunami een gigantische hoeveelheid zand op de kust van het eiland wierp. Door de continu aanwezige noordoostenwind is er aan de aanvoer van dit zand nooit een eind gekomen. Sommige van de duinen van Maspalomas in Gran Canaria zijn wel tien meter hoog. Behalve uit zand bestaan ze ook uit verpulverde zeeschelpen. Onder invloed van de wind en de zee verandert het duinlandschap doorlopend van hoogte en vorm.

Beschermd natuurgebied

Sinds Playa del Ingles een populaire vakantiebestemming werd, heeft het toerisme op het eiland een ongekende vlucht genomen. Door de groei van het toerisme werden de duinen in het verleden regelmatig gebruikt voor het bouwen van accommodaties. Inmiddels heeft men zich gerealiseerd dat dit zonde is. De Duinen van Maspalomas behoren in Gran Canaria nu dan ook tot de beschermde natuurgebieden. Behalve de duinen worden ook het aangrenzende palmenbos en de lagune met brak water zo beschermd.

Een wandeling door de Duinen van Maspalomas

Wie een wandeling door de Duinen van Maspalomas wil maken, dient zich wegens de beschermde status van het gebied aan strenge regels te houden. Zo is het strikt verboden om van de paden af te wijken. Slechts enkele zandduinen mag je wel betreden. De zandduinen van Gran Canaria bereik je gemakkelijk vanaf de boulevard van Maspalomas. Je start je wandeling bij het informatiecentrum in Riu Palace Maspalomas. Eerst loop je langs de lagune en daarna kom je bij de zandduinen uit. Neem altijd genoeg maatregelen om jezelf tegen de hitte te beschermen.

De Duinen van Maspalomas in Gran Canaria per kamelentocht ontdekken

Wil je het gebied op een andere manier dan wandelend ontdekken? Dan kun je ook kiezen voor een kamelentocht. De meeste ritten op de rug van een kameel duren een half uur en vinden altijd plaats onder begeleiding van een gids. Zelf hoef je dus niet veel te doen. Laat je, alvorens je een dergelijke rit boekt, goed informeren over de verzorging en de leefsituatie van de dieren. Per aanbieder kunnen de omstandigheden voor de kamelen nogal verschillen.

Las Dunas, La Charca en El Palmeral

De zandduinen van Gran Canaria zijn de populairste trekpleister van het eiland. Het beschermde gebied heeft een omvang van iets meer dan 400 hectare zandduinen, een lagune en een palmbomenbos. De lagune heet La Charca en is op verschillende momenten in het jaar dé plek om te zien hoe trekvogels tijdens hun reis tussen Europa en Afrika uitrusten. Het palmbomenbos draagt de naam El Palmeral.

informatie

Handige reistips & deals

Mooiste plekken Gran Canaria

Dit zijn de mooiste plekken van Gran Canaria

Gran Canaria is met zijn uitgestrekte zandstranden, bergformaties en idyllische dorpjes hét eiland waar je alle ingrediënten voor een geslaagde zonvakantie vi...

Traditionele streekgerechten uit Gran Canaria die je móet hebben geproefd

Gran Canaria heeft zijn geheel eigen eetcultuur, en kent de lekkerste ambachtelijk bereide streekgerechten waar je je vingers bij af likt. Dat is alleen al een ...