Zoek & boek
Hoogst gelegen dorp van Gran Canaria

Artenara in Gran Canaria

  • 365 dagen per jaar zon
  • Prachtige stranden
  • Een perfecte ligging aan zee
  • Slechts een paar uur vliegen
Historisch bergdorp dat weet te betoveren

Alles over Artenara

Artenara is een klein bergdorp in het noordwesten van het eiland, midden in het biosfeerreservaat waar je ook Roque Nublo en Pico de las Nieves treft. Artenara op Gran Canaria ligt bij de ingang van het park Pinar de Tamadaba. Een christusbeeld met gespreide armen verwelkomt je er. Artenara bestaat gedeeltelijk uit rotswoningen. Er worden ambachtelijk vervaardigde producten zoals keramiek en handwerk verkocht. Behalve om zijn ambachten en prachtige natuurlijke ligging staat Artenara ook bekend om zijn archeologische vindplaatsen, die je iets vertellen over het leven van de oorspronkelijke bevolking van het eiland.

Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Gran Canaria

Vakantiediscounter Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
De Jong Intra Bekijk prijs
Eliza was here Bekijk prijs
Timar de Tamadaba

Parel van Timar de Tamadaba

Artenara op Gran Canaria ligt in het gebied Pinar de Tamadaba, op een paar kilometer afstand van het eveneens oogverblindende Tejeda. Timar de Tamadaba is een bos van flinke omvang dat voornamelijk uit dennenbomen bestaat en omringd wordt door hoge bergen. Wandelaars en bergbeklimmers komen hier maar al te graag. Timar de Tamadaba behoort tot een van de best bewaarde natuurgebieden op Gran Canaria. Vanaf het uitkijkpunt Mirador de Unamuno heb je een prachtig uitzicht over dit landschap en de drie belangijkste hoogtepunten van het eiland: Pico de las Nieves, Roque Nublo en Roque Bentayga.

Ik wil meer weten over

Pico de las Nieves

De grotwoningen van Acusa als belangrijkste highlight van Artenara op Gran Canaria

Artenara heeft enkele bezienswaardigheden te bieden die vooral door liefhebbers van cultuur en historie zullen worden gewaardeerd. De belangrijkste daarvan zijn de grotwoningen van Acusa, dat in feite het naastgelegen dorpje is. Deze woningen werden al sinds de vijfde eeuw na Christus bewoond, dus reeds duizend jaar voor de Spaanse verovering. Het als cultureel erfgoed beschouwde Acusa vormt nu een archeologisch complex en heeft behalve grotwoningen ook begraafplaatsen. De kapel La Ermita de la Candelaria en zijn waardevolle beelden behoren er tot de hoogtepunten.

Andere bezienswaardigheden in het dorp

Wat je in Artenara op Gran Canaria ook wilt zien, is de kapel van La Virgen de la Cuevita. Dit kapelletje, dat in een rotswand werd uitgehouwen, ligt op 400 meter afstand van het dorp. Je kunt het tussen 10.00 en 19.00 bezoeken. Binnenin het kapelletje staat het standbeeld van de maagd, die elk jaar op 15 augustus wordt vereerd. Ook de negentiende-eeuwse San Matías kerk met zijn bijzondere Neomudejar elementen die vervaardigd werden uit Canarisch dennenhout, is een foto meer dan waard. Honger gekregen naar nog meer informatie? Bezoek dan het Etnografische Museum Casas Cueva.

Hoe bereik je Artenara?

Artenara, het hoogst gelegen dorp van het eiland, is bereikbaar middels de GC 210 weg. Pas je snelheid op deze weg aan vanwege de vele bochten. Alhoewel Timar de Tamadaba voorheen ook bereikbaar was middels de GC 216, is deze na een bosbrand in de zomer van 2019 gesloten. Ga ter plaatse, bijvoorbeeld bij je accommodatie, na of dit nog steeds van kracht is. Vanuit hoofdstad Las Palmas bedraagt de reistijd anderhalf uur. Ben je van plan om Artenara per openbaar vervoer te bezoeken? Neem dan bus 220. Let wel, deze rijdt maar drie keer per dag.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Gran Canaria?

Esther helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over met de auto rondrijden op het eiland of over de lokale pareltjes? Of ben je gewoon benieuwd in welke maanden je het beste weer hebt op Gran Canaria?

Esther Gran Canaria expert
  • 365 dagen per jaar zon
  • Prachtige stranden
  • Een perfecte ligging aan zee
  • Slechts een paar uur vliegen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod op Gran Canaria voor je…