Bezienswaardigheden op Gran Canaria

Bezienswaardigheden op Gran Canaria

spanje -

Wat zijn in Gran Canaria de top bezienswaardigheden?

Gran Canaria staat bij het grote publiek bekend als dé plek voor een zon-, zee- en strandvakantie. En alhoewel de bestemming zich daar prima voor leent –net als voor eten, winkelen en uitgaan-, is er meer dan dat. Zo grenzen er aan het drukbezochte Maspalomas enkele bezienswaardigheden die hoog op het lijstje van natuurliefhebbers staan en tref je in hoofdstad Las Palmas bezienswaardigheden op historisch en cultureel gebied. In het populaire Playa del Ingles zijn de bezienswaardigheden vooral gericht op entertainment. Lees hier over de top 1o bezienswaardigheden op het eiland!

1. In Las Palmas brengen de bezienswaardigheden je terug in de tijd

Las Palmas is als hoofdstad van Gran Canaria dé plek om cultuur en historie op te snuiven. Dat doe je vooral in de wijk Vegueta, die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. Hij werd in 1478 gesticht. In Las Palmas is de nummer één van alle bezienswaardigheden de Santa Ana kathedraal, die daar vlak na de Spaanse verovering werd gebouwd. Hij staat op het plein Plaza Santa Ana. De acht bronzen honden tegenover de kerk behoren in Las Palmas ook tot de bezienswaardigheden die je niet wilt missen.

2. Maspalomas is dankzij zijn bezienswaardigheden zoveel meer dan alleen strand

Maspalomas associeer je met zonnen op het zandstrand en drankjes drinken aan de levendige boulevard. Maar vergeet ook het bijzondere duinlandschap van de Dunas de la Maspalomas niet. Dit natuurreservaat in Maspalomas is van alle bezienswaardigheden dé nummer één van heel Gran Canaria. Je kunt de duinen te voet, te paard of per kameel ontdekken. In Maspalomas zijn andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn de vuurtoren –Faro de Maspalomas- en de moddersalina’s.

3. Playa del Ingles: bezienswaardigheden die entertainment naar een ander niveau tillen

Eerlijk is eerlijk: stranden als Playa Taurito, Puerto Rico, Meloneras en Arguineguin hebben ook zo hun charme. Maar toch blijft Playa des Ingles onverslagen. Vijftig jaar geleden was het een piepklein stadje, maar vandaag de dag behoort Playa del Ingles tot dé bezienswaardigheden van de archipel. Niet alleen het strand is oogverblindend, ook het centrum is een ware traktatie voor diegenen die van winkelen, lekker eten en drinken en uitgaan houden. De winkelcentra Tropical, Kasbah en Yumbo behoren in Playa del Ingles tot de bezienswaardigheden op dat gebied.

4. Blikvanger Roque Nublo

De Roque Nublo op Gran Canaria is een monoliet, oftewel een rots die boven de rest van zijn omgeving uitsteekt. Hij ligt vlakbij het dorpje Tejeda en wordt tot de mooiste natuurlijke rotsformaties ter wereld gerekend. Hij is wel 67 meter hoog en is na Las Nievas het hoogste punt op het eiland. Het hele gebied eromheen, waar ontelbare dennenbomen groeien, is beschermd. Roque Nublo is het eindpunt van een van de meest geliefde wandelingen op het eiland. Tal van kunstenaars hebben in deze ongerepte omgeving ooit hun inspiratie opgedaan.

5. Een stukje prehistorie in Galdar

Wat natuur betreft behoort ook Galdar op Gran Canaria tot de bezienswaardigheden die hoog bovenaan het lijstje staan. De bergtoppen reiken hier tot 1700 meter hoogte en het landschap is er erg afwisselend. Het stadje Galdar werd al in de prehistorie bewoond. Een bezoek aan het archeologische park in het centrum en zijn beschilderde grot wil je absoluut niet aan je voorbij laten gaan. Galdar was in het verleden een de hoofdstad van een van de koninkrijken van het eiland alvorens de Spanjaarden deze veroverden.

6. Teror en de Heilige Maagd Maria

Ook Teror op Gran Canaria, om precies te zijn in het binnenland van het groene noorden, herbergt een indrukwekkende geschiedenis. In dit dorpje zou de Heilige Maagd Maria verschenen zijn, onder een pijnboom in het centrum. Het in de vijftiende eeuw vervaardigde beeld van Maria behoort op Gran Canaria niet zomaar tot de bezienswaardigheden, maar heeft een aparte status. Het wordt elk jaar in september door duizenden pelgrims bezocht. Behalve het beeld is ook de architectuur van de huizen in het stadje erg bijzonder te noemen.

7. De archeologische rijkdom van Tejeda

Ben je geïnteresseerd in archeologie, dan behoort Tejeda op Gran Canaria tot de bezienswaardigheden die je de rijkdom van het eiland goed kunnen laten zien. In dit gebied tref je onder andere grottekeningen, grafrotsen en oude woningen. Het gebied ligt op ongeveer 45 kilometer afstand van hoofdstad Las Palmas. Bezoek ook zeker het Etnografische Museum om alles te weten te komen over de geschiedenis van deze regio en Gran Canaria in het algemeen. Heb je tijd over, dan is het Medicinale Plantencentrum misschien ook leuk om te zien.

8. Bergdorp Artenara

Het dorpje Artenara ligt op 1270 meter hoogte en is daarmee niet alleen het hoogst gelegen dorp van het eiland, maar ook een van de oudste. Bij aankomst is het christusbeeld met zijn wijd gespreide armen een opvallend welkom. Het bijzondere dorpje behoort, mede dankzij zijn ligging tegen de steile bergen, tot de meest spectaculaire van het eiland. Ook in Artenara tref je overblijfselen uit de prehistorie, en wel in de grotwoningen in de bergen. Verlaat Artenara zeker niet voordat je het grotkerkje La Ermita de la Cuevita hebt bezocht. Gek op bergdorpjes? Bezoek dan ook Fataga.

9. Pico de Bandama

De Pico de Bandama is een uitgedoofde vulkaan in het oosten van Gran Canaria. Naast de Pico de Bandema vind je de Caldera de Bandema, de krater. En niet zomaar een krater, maar eentje met een diameter van maar liefst duizend meter. Op de top van de 569 meeter hoge berg vind je een observatieplatform waarvandaan je een adembenemend uitzicht op zowel de noord- en oostkust, maar ook het bergachtige midden van het eiland hebt.

10. Pico de las Nieves

Pico de las Nieves is een berg die maar liefst 1949 meter telt. Hij is daarmee de hoogste berg van het eiland en ligt precies in het midden. Pico de las Nievas is net als zoveel bergen op het eiland ontstaan door vulkanische activiteit. Wanneer je de top hebt bereikt, geniet je van een prachtig uitzicht op het hoogste punt van heel Spanje: de El Teide van het buureiland Tenerife. Pico de las Nievas is een favoriete plek onder natuurliefhebbers en trakteert je op de mooist denkbare zonsondergang.


Handige reistips & deals

Mooiste plekken Gran Canaria

Dit zijn de mooiste plekken van Gran Canaria

Gran Canaria is met zijn uitgestrekte zandstranden, bergformaties en idyllische dorpjes hét eiland waar je alle ingrediënten voor een geslaagde zonvakantie vi...

Traditionele streekgerechten uit Gran Canaria die je móet hebben geproefd

Gran Canaria heeft zijn geheel eigen eetcultuur, en kent de lekkerste ambachtelijk bereide streekgerechten waar je je vingers bij af likt. Dat is alleen al een ...